JUO logo

about
projects
contact us

veiled house

veiled house
residential additions

+ location
+ construction value
+ area
+ date
+ scope

Perth
$615,000
205m2
2013-present
Full design service

Veiled House is a contemporary extension to a 1913 cottage on an inner city block designed to convert the former worker's cottage into a family home. The aesthetic strategy was for the additions to be in contrast to the existing cottage with clear separation between the new and old. A glass linkway flanked by landscaping separates the structures, with the old red face brickwork set off by the charcoal face brickwork of the new.

With the long axis of this site facing west, and the short axis facing north, the spaces were stacked behind the existing cottage across the short width of the site in order to face north exclusively. This led to a courtyard arrangement, with a single storey garage structure on the rear boundary so as not to obscure too much winter sunlight entering the interior spaces of the main house. The proportions of building mass not only supported a passive solar design response, but also complemented the scale of the existing cottage.

To help break down the mass of the two-storey addition, and to enhance privacy of the first floor bedrooms, a veil of fixed aluminium angles in purple tones accentuate the form of the first floor which has been skewed to take greater advantage of the northern aspect. This skewed angle also provides an overhang to the ground floor glazing, protecting the interior from the summer sun. The first floor windows utilise horizontal and vertical sunshading devices to protect the glass from the north and west in summer, whilst allowing sun penetration in winter. These openings have also been located to promote cross-ventilation. The staircase void was located on the west boundary to protect the two storey volume from excess heat gain during summer, and to act as a chimney allowed hot air to rise up and escape.

The garage structure on the northern boundary has large expanses of glass facing south mimicking the openings to the open plan area on the other side of the courtyard doubling as a vintage car display whilst creating a pleasant workspace within the garage. The garage structure houses a planted roof, designed to reduce stormwater run-off and glare to the first floor bedrooms, and to keep the garage interior well insulated whilst providing a pleasant landscape that can be seen from the first floor as well as from surrounding properties.