JUO logo

about
projects
contact us

Clough Densification

clough densification
corporate refurbishment

+ location
+ construction value
+ date
+ scope

Levels 7, 12, 13 & 15, Alluvion Building, Perth
$900,000
2012
Full Design Service

This was a very interesting project whose primary focus posed the question: how do you increase the staff density of a large and already full office whilst remaining operational?

During the second half of 2012, we undertook the emergent challenge of modifying Clough's existing anchor tenancy within the Alluvion Building in Perth CBD. Since the original design by Geyer and the tenancies construction in 2009, Clough's project teams had increased and decreased, new teams had been created and when other Clough leases had come up for renewal they had opted to consolidate their staff under one roof.

To begin, we studied the existing plans and indicated areas where densification could easily occur by reducing space between existing workstations, allowing additional rows to be inserted. Following this, several offices, store rooms and meeting rooms were demolished to make way for additional workstations with the most significant works occurring on Level 15.

Level 15 saw the majority of the executive area being demolished and replaced with more modest offices for the executives as well as open plan workstations. In the reception area two new meeting rooms were inserted to make up for those that had been demolished elsewhere whilst the west side of the floor saw the large 24 person boardroom - complete with joinery and video conferencing system - be deconstructed and re-erected in an alternative location.

The project was orchestrated by a large but focused control group consisting of; JUO, Clough, the head contractor, compliance consultant, service consultant, base building engineer, audio visual contractor and electrical contractors who together developed a staged programme of works which would allow much of the works to be completed after hours and also in isolated areas during normal office hours in order to minimise disruption to Clough's staff.

The major success of this project has been the seamless integration of the old with the new despite increasing staff density by 105 - an increase of over 20%.