JUO logo

about
projects
contact us

Werner Residence

walter street residence
residential alterations + additions

+ location
+ construction value
+ area
+ date
+ scope

Walter Street, East Fremantle
$260,000
148m2
2010 - 2013
Concept Design, Design Development, Development Application, Construction Documentation + Contractor Selection

The overall strategy for this alterations + additions project was to remove the existing haphazard additions to the house to be replaced with a single storey addition to the south west corner of the site to maintain the existing scale and proportions of the residence. This single storey strategy, which maximises the site, was chosen over a two storey addition in order to maintain the scale and character of both the residence and the area. The aim was to restore the Federation character which had since been lost and confused over the years with various extensions.

The layout and space planning for the alterations + additions was generated by a desire to create a north facing aspect to the home, for better solar gain control. This led to the creation of an L-shaped plan, with the added benefit of creating an enjoyable outdoor space accessible to a range of internal spaces featuring a deciduous tree for solar gain protection in the summer. What was formally the backyard to the residence, has conceptually evolved in response to the newly constructed residence on the west boundary, with the aspiration for privacy also rendering this layout as a good strategy.

Setting back the new additions from the front facade with a new verandah wrapping around the existing frontage maintains the balanced facade and reinstates the original verandah arrangement. A generous kitchen flows on from the related dining and living areas, with full height glazing facing north overlooking the outdoor area. A new bedroom with a dedicated robe and ensuite bathroom, and a new garage are accommodated within the additions.